Tietopaketti hiihtoharrastuksen alkuun

 

1. Yleistä

Tämän tietopaketin tavoitteena on vastata vanhempien ja huoltajien yleisimpiin kysymyksiin liittyen hiihtoharjoitteluun Pirkkalan Hiihtäjien junioriryhmissä.

2. Harjoittelu

Harjoittelu pyritään pitämään linjassa Suomen hiihtoliiton suositusten kanssa hiihtokoulun järjestämisestä. Tavoitteena on antaa jokaiselle lapselle mahdollisuus tulla hiihdon pariin ja saada positiivisia elämyksiä hiihdosta.

Lapset ovat jaettu eri ryhmiin lapsen iän sekä oman taitotason mukaan. Ryhmissä jokainen lapsi voi kehittää omia hiihto- sekä muita liikunnallisia taitoja oman tasonsa, ikäluokkansa sekä omien tavoitteidensa mukaan.

 

Harjoitteluryhmät

 

·         Hiihtokoulu 5-8 vuotiaille

Tiedotetaan PirHin kotisivuilla ja ennen uuden kauden aloittamista Pirkkalaisessa.

Tässä ryhmässä opetellaan hiihdon perusteita leikinomaisesti.

Syyskaudella 1 krt/vko aluksi ulkona ja loppusyksyllä salissa.

Kevätkaudella 1 krt/vko hiihtokoulua.

 

·         Taito-Ryhmä n. 9-12 vuotiaille

Tähän ryhmään voi liittyä missä vaiheessa vuotta tahansa.

Tässä ryhmässä olevat ovat pääsääntöisesti hiihtokoulua jo useamman vuoden käyneitä ja kilpailuihin osallistuneita hiihtäjä-alkuja. Ikä-haitari on ohjeellinen ja yli 12v harrastuspohjalla olevien ei ole tarvetta siirtyä HS-ryhmään.

Tälle ryhmälle on n. 8-9 kk ajan vuodesta 2-3 yhteisharjoitusta / viikko. Kesä-aikana yhteisharjoitukset ovat satunnaisia. Useilla on kesälajeja, joissa saavat harjoitusta.

Yhteisharjoituksissa pyritään kehittämään ominaisuuksia, joita hiihtäjältä vaaditaan.

 

·         HS - ryhmä 12-->

Tähän ryhmään voi liittyä missä vaiheessa vuotta tahansa.

Tässä ryhmässä olevat ovat pääsääntöisesti usean vuoden hiihtoa harrastaneita ja alueellisia kilpailuja kokeneita hiihtäjiä.

Tälle ryhmälle on n. 9-11 kk ajan vuodesta 2-4 yhteisharjoitusta / viikko. Kesä-aikana yhteisharjoitukset satunnaisempia.

Harjoitukset ovat vaativampia kuin Taito-ryhmän ja ryhmään tulijalla tulee olla jo harjoittelua jonkin aikaa tehnyt että kestää harjoitusten rasituksia.


 

 

2.1 Harjoittelu lumettomana aikana

Lumettomana aikana harjoitukset koostuvat ulko- sekä sisäharjoituksista. Ulkona tehtäviä harjoituksia on rullaharjoitukset, pyörälenkit, hölkkälenkit, lajinomaiset harjoitteet sauvojen kanssa.

 

Tyypillisesti syksyn aikana tehdään muutamia harjoituksia Jämin hiihtoputkessa ja mahdollisuuksien mukaan järjestetään myös leirejä. Pirkkalan Hiihtäjät on useana vuonna peräkkäin järjestänyt Ensilumen leirin pohjoisessa ja yleensä se on ollut itsenäisyyspäivä-viikolla. Leiri on ollut tyypillisesti HS-ryhmälle suunnattu mutta kapasiteetista ja osallistujista riippuen mukana on ollut myös 12-sarjoissa hiihtäviä junioreita.

 

Vähä-lumisena aikana harjoituksia järjestetään myös seuraavissa paikoissa tarpeen mukaan

·         Lempäälän tykkilumilatu

·         Pirkkahalli

 

Sisäharjoituksia on Syys-Toukokuun välisenä aikana 1krt/vko (mikäli PirHi on saanut sopivan salivuoron kunnan salivuorojaossa). Sisävuorolla tehdään seuraavia asioita:

·         Lämmittelynä pelailua, hölkkää tms.

·         Koordinaatio- ja tasapainoharjoituksia

·         Kimmoisuusharjoituksia (loikkia)

·         Lihasvoima/lihaskestävyysharjotteita

 

2.2 Harjoittelu lumisena aikana

 

Hiihtämään oppii hiihtämällä ja lumisena aikana tavoitteena onkin viettää mahdollisimman paljon aikaa suksien päällä.

 

Yhteisharjoituksissa keskitytään hiihtotekniikoiden lisäksi laskutaitoihin, suksien käsittelyn parantamiseen ja pidemmillä lenkeillä hiihdon sujuvuuteen.

3. Varusteet

 

Toimivat ja asianmukaiset välineet ovat olennainen osa hiihtoharrastusta. Erityisesti suksien toimivuudella on suuri merkitys harrastuksen nautittavuuteen ja hiihto vaatiikin lasten vanhemmilta perusvalmiudet välineiden huoltamiseen.

 

Hiihtokoulussa lapsille riittää vielä yksi pari suksia, mutta viimeistään taito-ryhmään siirtyessä suositellaan, että lapsella olisi sekä perinteisen että vapaan tyylin (luistelu) varusteet. Pirkanmaan alueella on useampia maastohiihtoon keskittyneitä urheiluvälinekauppoja kuten haijaa.fi, Kesport Jämi, JSport ja Lielahden Intersport. Lisätietoa varusteista kannattaa kysyä myös valmentajilta. Käytettyjä varusteita voi etsiä mm. oman sekä muiden alueella toimivien seurojen kirpputoreilta.


 

3.1 Varusteet harjoitteluun lumettomalla kaudella sekä oheisharjoitteisiin

 

Lumettoma kautena pyritään tekemään rullaluisteluharjoituksia sekä erilaisia lajinomaisia harjoituksia kuten loikka- ja sauvakävelyharjoitteluja.

 

Leikkihiihtokoululaisille riittää normaalit sisä- sekä ulkoliikuntavarusteet lumettomalle kaudelle. Syyskaudella muutamalla kerralla on tarve sauvakävelysauvoille. Sauvakävelyyn voi käyttää vanhoja, lyhyeksi jääneitä hiihtosauvoja.

 

Suositellut varusteet muille ryhmille

·         Rullaluistimet (vanhemmilla junioreilla rullasukset)

·         Rullaluistelusauvat, suositeltu pituus n. 0,9 x hiihtäjän pituus + 2,5cm (käytännössä sama tai hiukan pidempi kuin talvella luisteluhiihtosauva). Rullaluistelusauvoissa on kovametallikärki, joka pysyy terävänä pidempään myös asfalttikäytössä. Kärkiä myydään myös erikseen.

·         Sauvakävelysauvat, suositeltu pituus: Aloittelijoilla n. 0,62-0,68 x hiihtäjän pituus.

Taito- ryhmällä on sauvakävelyn lisäksi sauvaloikkaa ja sauvan tulisi olla hieman ulkoilijan sauvaa pidempi. Kertoimena n. 0,70-0,74 x hiihtäjän pituus

HS-Ryhmäläisillä oman mieltymyksen mukaan mutta ohjeellinen mitta 0,72-0,75 x hiihtäjän pituus.

3.2 Sukset ja sauvat

 

Ohjeita suksien, sauvojen, monojen sekä siteiden valintaan on runsaasti ja monista urheiluliikkeistä saa asiantuntevaa apua välineiden valintaan.  Suomen Ladun ohjeet löytyvät ao. linkistä.

 

http://www.suomenlatu.fi/suomen_latu/talvilajit/hiihto/varusteet/

 

Välineitä valittaessa on hyvä muistaa, että lyhyemmät sukset ovat helpompia käsitellä kuin liian pitkät ja aivan nuorimmille hiihtäjille suositellaankin lapsen pituuden mittaisia suksia aina 110 cm pituuteen saakka.  

 

Perinteisen tyylin varusteissa tärkeintä on suksen oikea jäykkyys suhteessa hiihtäjän painoon sekä taitotasoon, jotta suksi toimisi oikein hiihdettäessä. Alla ohjeelliset pituudet

 

·         Sukset: hiihtäjän pituus + 15-25 cm

·         Sauvat: hiihtäjän pituus x 0,82-0,85  ( Aloittelijoilla skaalan alkupään kertoimilla. Iän, tekniikan ja voimien karttuessa voi käyttää skaalan yläpään kertoimia)

 

Vapaan tyylin sukset ovat lyhyemmät ja sauvat ovat puolestaan pidemmät kuin perinteissä hiihdossa. Alla ohjeelliset pituudet.

 

·         Sukset: hiihtäjän pituus + 5..15 cm

·         Sauvat: hiihtäjän pituus x 0,89-0,92  ( Aloittelijoilla skaalan alkupään kertoimilla. Iän, tekniikan ja voimien karttuessa voi käyttää skaalan yläpään kertoimia)

 

Suomen Ladun video suksien valinnasta

http://www.youtube.com/watch?v=oXnh5zUpSsI&feature=player_detailpage

 

4. Kilpailut

Seuran junioreita kannustetaan osallistumaan kauden aikana järjestettäviin kilpailuihin. Jokaisella kilpailuun osallistuvalla juniorilla pitää olla voimassa olevan SKI-passi. Passi sisältyy Taito- ja HS-ryhmäläisillä ryhmämaksuun. SKI-passia koskevissa asioissa ole yhteydessä jkarppa@gmail.com.

 

PirHi järjestää mm. seuraavia kilpailuja:

·         Nuorille “Nordea-cupin” joka koostuu neljästä osakilpailusta. Nämä ovat hyvin pieniä kilpailuja ja nuorten helppo tulla mittaamaan kykyjään ja harrastamaan kilpahiihtoa. Jokaisessa osakilpailussa parhaita palkitaan ja kauden lopussa Cupin kolme parasta sarjoittain palkitaan.

·         Hippo-hiihdot, joka on yksittäinen lähinnä pienempien lasten hiihtokilpailu, jossa tärkeintä on osanotto ja hyvä mieli.

·         Kansallisen hiihtokilpailun jossa on yleensä Hämeen alueen kilpailuja kiertäviä hiihtäjiä. Tässä hiihtokilpailussa pääsee Pirkkalassa mittaamaan tasoaan alueen muihin hiihtäjiin.

·         Kunnan- ja seuranmestaruuskilpailut kaikille ikäryhmille

 

PirHi osallistuu vuosittain seuraaviin viesteihin:

·         PM-viestit eri sarjoihin (kaikkiin joihin saadaan joukkue/joukkueita kasaan)

·         HS-viestit eri sarjoihin (kaikkiin joihin saadaan joukkue/joukkueita kasaan)

·         Aamulehtiviesti ( 10, 12, 14, 16 sarjoista sekä tyttö että poika. Joukkueita niin monta kuin saadaan kasaan)

·         Maakuntaviesti  ( aikuisia ja vanhempia junioreita )

4.1 Kilpailukalenteri

 

Piirikunnalliset ja kansalliset kilpailut löytyvät osoitteesta www.hiihtokalenteri.fi

4.2 Kilpailuihin ilmoittautuminen

 

Kilpailuihin ilmoittautuminen jari.ojala@iki.fi

Mikäli ennen ilmoittautumisajan päättymistä osallistumiseen tulee este niin ilmoitettava Jarille.

4.3 Kilpailuihin liittyvät maksut

 

PirHin ryhmämaksun maksaneille seura kustantaa kilpailuiden osallistumismaksut v.2014

Huomaa että SKI-passi pitää olla voimassa Piirikunnallisissa ja kansallisissa kilpailuissa.

4.5 Valmistautuminen kilpailuihin ja kilpailussa tarvittavat varusteet

Tästä erillinen tiedosto

5. Talkootoiminta

 

PirHi toteuttaa kaiken toimintansa talkoovoimin. Niin kilpailut, ohjauksen kuin hallinnolliset tehtävät. Talkootyötä arvostetaan ja kaikilla kenellä on kiinnostusta ja halua niin on myös tekemistä seuran eteen.

 

Hetkittäisiä talkoo “piikkejä” joita ei pienellä porukalla pysty tekemään on:

- Keväisin hiihtokoulun ohjaustoiminta

- Kansallisten kisojen järjestäminen  

- Hippo-hiihtojen järjestäminen           

- Hela-rastien järjestäminen  ( tämäkin tapahtuma tuo rahaa myös hiihtopuolelle vaikka ei suunnistaisikaan !)

 

( näissä tapahtumissa on ennakkovalmistelujen jälkeen varsinaisena tapahtumapäivänä tarve n. 20 hengelle/tapahtuma)

 

Pienempiä tapahtumia:

- Nordea hiihdot

- Leirit, erilaiset seuran omat tilaisuudet kuten kauden avaus- ja päätöstilaisuudet.

- Junioreiden ohjaustoiminta.

6. Lisätietoa ja linkkejä

6.1 Pirkkalan hiihtäjät

 

Seuran toimintaa koskevissa kysymyksissä kannattaa kääntyä valmentajien puoleen. Seuran koti-sivuilla www.pirhi.com on myös jaostojen yhteyshenkilöiden yhteystiedot.

6.2. Internet

 

Tietoa hiihdosta, suksista sekä voitelusta on runsaasti tarjolla Internetissä mm. erilaisten artikkeleiden sekä videoiden muodossa (kts. linkit). Luonnollisestikaan kaikkeen Internetistä löytyvään tietoon ei kannata luottaa, mutta esim. Suomen Latu sekä eri suksi- sekä voide-valmistajat ovat julkaisseet runsaasti verrattain hyviä videoita mm. Youtube-palvelussa.

 

Alla esimerkkejä Suomen Ladun julkaisemista videoista liittyen voiteluun sekä hiihtotekniikkaan

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0KS45Ycf4_I

 

http://www.youtube.com/watch?v=K0_Kt4Lp300&feature=player_detailpage

 

http://www.youtube.com/watch?v=fMUHPmeVFBA&feature=player_detailpage

 

6.3 Linkkejä

 

Suomen hiihtoliitto            Suomen Latu                Hämeen hiihto


http://fi.wikipedia.org/wiki/Maastohiihto       Suomen liikunta ja urheilu

Jämikeskus - Hiihtotunneli            Lempäälän tykkilumirata