Torstairastit Kurikkakallion maastoissa 10.9.2020

Jari Ojala
4.9.2020

A-radan uudehko hakkuualue. Varsinkin tiheämpi pystyvihreä kannattaa kiertää.
A-radan uudehko hakkuualue. Varsinkin tiheämpi pystyvihreä kannattaa kiertää.

Torstairastit ajantasaistetulla kartalla Jasperintieltä. Lähdöt klo. 17.00-18.30. Samassa yhteydessä suunnistetaan Pirkkalan kunnan mestaruuksista.

Kesän ja alkusyksyn aikana ajantasaistetun Kurikkakallion kartan maastot tarjoavat osin harvemmin käytettyjä alueita. Vuosien kuluessa vanhojen harvennushakkuiden hakkuujätteet ovat lahonneet ja maastosta on kehkeytynyt paikoittain yllättävän hienoa. Näkyvyys on muutamaa tiheämpää kohtaa lukuun ottamatta erinomainen.

A-radalle osuu yksi iso uudempi hakkuu, jonka varsinkin tiheämmällä pystyvihreällä kuvattu osa on syytä kiertää. Tuoreilla hakkuilla voi kyllä hyvin löytää nastarin alle sopivasti kulkevan metsäkoneuran, mutta kartassa näistä on kuvattu vain selvimmät.

Kuten Pirkanmaalla usein, maapohja on kivinen melkein kauttaaltaan, vaikka suoranaisia pirunpeltoja radalle ei osu. Erityisen kivisillä osilla ei yksittäisiä kiviä ole yleensä kuvattu, vaan maaston kivisyyttä tai louhikkoisuutta on kuvattu yleisemmin kivikko- tai louhikko-symbolein. Toisaalta kartan avulla selvästi tunnistettavat, esimerkiksi maaston muotojen tuntumassa olevat yksittäiset kivet on kartalle usein kuvattu.

Kulunut kesä ja syksy, ainakin tätä kirjoitettaessa, on ollut kuiva ja tämä näkyy maastossa. Edes suot eivät ole erityisen märkiä ja harvat suo-ojat ovat kuivia. Suot ja soistuvat alueet tunnistaakin pikemmin niille tyypillisestä kasvustosta jo kaukaa, kuin varpaiden välissä tirisevästä suovedestä. 

Alueella risteilee runsaasti polkuja ja varsinkin aivan Jasperintien tuntumassa on todellinen polkujen labyrintti motocross -toiminnan seurauksena. Pidemmillä A- ja B-radoilla rata käy alueilla, joissa polkuja on hieman vähemmän. Lähes kaikilla rastiväleillä on olemassa myös mielekäs polkuvaihtoehto.

Radat

Levolan Jani on suunnitellut hienot radat varsin pienelle alueelle, mikä on mahdollistanut kaikilla radoilla 1:7500 mittakaavan käyttämisen.

A-rata: 6,2km, 14 rastia, nousua 160m. Pääosin hyvissä maastonosissa kulkeva vaativampi rata. Radalle osuu muutamia jonkin verran tiheämpiä- tai vaikeakulkuisempia osia, jotka suunnistaja voi kuitenkin harkintansa mukaan kiertää. Rata risteää itsensä kanssa, eli on ns. ristirata, joten on syytä olla tarkkana, että suunnistaa oikeaa rastiväliä!

B-rata: 4,2km, 13 rastia, nousua 125m. Hyvissä maastonosissa kulkeva vaativampi rata, jossa suunnistaja voi halutessaan tukeutua alueen polkuverkostoon. Ristirata!

C-rata: 2,7km, 6 rastia, nousua 55m. Polkuverkostoon tukeutuva helppo rata, jossa rastit sijaitsevat D-rataa vaativammissa kohteissa, mutta kuitenkin turvallisesti lähellä polkua tai jotakin vastaavaa varmaa kohdetta. Rohkeammille suunnistajille rata antaa mahdollisuuden pieniin oikoihin.

D-rata: 1,5km, 6 rastia, nousua 35m. Turvallinen polkuihin tukeutuva helppo rata, jossa rastit ovat esimerkiksi polkujen risteyksissä. Kuivalla säällä radan kiertää kuivin tossuin.

Tapahtumapaikkana Jasperintien ja Jasperinkujan risteys (karttalinkki).

Pysäköinti on aivan tapahtumapaikan tuntumassa. Pysäköinti on ohjattua. Paikalle pääsee myös TKL:n bussilla (linkki aikatauluihin).

Opastus on Jasperintien ja Kurikantien risteyksestä (Nesteen kylmäaseman takaa, karttalinkki). 

Tulokset ja väliajat liitteenä sivun lopussa tai Rastilippu -palvelusta.

Lisätietoa mm. hinnoista ja maksutavoista löytyy Tarpian Suunnan Torstarastikalenterista täältä.

Samoilla radoilla suunnistetaan myös Pirkkalan kunnan mestaruuksista. Lisätietoa täältä.

 

Tervetuloa,

Pirkkalan Hiihtäjät

Liitteet