Torstairastit Lastenojanvuoressa 8.7.2021

Jari Ojala
4.7.2021

A-radan Siko-ojan ylitykset. B-rata ylittää koillisesta virtaavan ojan, mutta sen litys onnistuu vaivatta.
A-radan Siko-ojan ylitykset. B-rata ylittää koillisesta virtaavan ojan, mutta sen litys onnistuu vaivatta.

Maastoon pääsee vanhaan tapaan autovahinkokeskukselta 8.7. 17.00-18.30. Tapahtuman jälkeen ratoja voi kiertää omatoimirasteina myöhemminkin.

Lastenojanvuoren Torstairastit on tältä erää suunnistettu. Osallistuminen oli tällä kertaa harmillisen vähäistä. Ehkäpä ei oltu huomattu, että Torstairastit ovat koronatauon jälkeen jälleen pyörähtäneet käyntiin. Kiitos kuitenkin osallistuneille! Tapahtumapäivän tulokset löytyvät rastilippu.fi -palvelusta tai tämän jutun alta.

Vaikka itse tapahtuma on ohi, on maastoon mahdollista päästä omatoimisesti virallisesti 21.7. asti, mutta käytännössä koko kesän. Omatoimista suunnistusta varten karttoja on saatavilla valmiina tulosteina Pirkkalan Sähköliikkeestä ma-pe 9.00-15.30, Taitajankuja 3:sta (google maps linkki). Karttoja on saatavilla myös sähköisesti.Tarkempaa tietoa hinnoista, maksutavoista ja mm. kartan hankkimisesta sähköisessä muodossa löytyy Tarpian suunnan torstairastisivulta.

Omatoimisuunnistuksessa auton voi jättää osoitteeseen Teollisuustie 24, Pirkkala (Copart Suomi Oy - entinen Autovahinkokeskus). Google map linkki. Paikalle pääsee mainiosti myös bussilla (Valimotie, linja 1C).

Halutessaan reittinsä voi ladata 3D rerun -palveluun. A- ja B- ratojen kartat löytyvät täältä ja täältä.

Päivitys 8.7. 15.05: Tulostuksen jäljiltä kartan vaalen vihreä (hidastava metsä) on todella hailakka. Ennen suunnistusta kannattaa tutustua, miten vaalean virheä kartassa näkyy.

Pienen tauon jälkeen päästään suunnistamaan Lastenojanvuoreen. Kartan valmistutumisen jälkeen maasto on kuluneessa kolmessa vuodessa ehtinyt muuttua yllättävän paljon. Ehkäpä kostean kevään ja lämpimän kesän seurauksena vehreyttä tuntuu olevan tavallistakin enemmän.

Lastenojanvuoren erikoisuus ovat muurahaiset. Pienempiä ja vähän isompiakin kekoja on siellä täällä ja elämä näyttää olevan vilkasta. Kartalle asti keoista ovat päätyneet vain sellaiset miehenkorkuiset. Yksi on valikoitunut rastipisteeksi. Lastenojanvuori on myös monen metsäkauriin koti. Tiheikössä tai peltoniityllä voi törmätä metsäkauriin makuupaikkoihin ja maastossa on jonkin verran niiden tekemiä polkuja, joista vain osa on kuvattu karttaan.

Radoille osuu muutamia leveämpiä ojia, joiden ylittäminen voi olla hankalaa kuivasta kesästä huolimatta. Sopivia ylityspaikkoja on merkitty karttaan. Kaikissa ei ole siltaa, mutta ylitys onnistuu kiviltä kiville loikkien.

Reiteille osuvat peltoja, myös pistepeltoja saa käyttää liikkumiseen. A, B ja C-ratojen loppuosan pistepelto on sängellä (huomioi kuitenkin leveähkö oja!) ja A-radan keskiosan pistepelto on kesannolla.

Maasto on Lastenojanvuoressa monipuolista. Reitille osuu hienoa vanhaa sekametsää, nopeakulkuisia metsittyneitä peltoja, Lastenojanvuoren pohjoisrinteen kivikoita ja etelärinteen hyväpohjaista kellarikuusikkoa. Tällä kertaa varsinkin A-radalla on myös suunnistajaa haastavaa tiheikköä - sopivasti annosteltuna.

Radat:

A - 5,9km, nousua 180m, 13 rastia. 

B - 4,7km, 125m, 10 rastia 

C - 3,0km, 105m, 10 rastia 

D - 1,9km, 85m, 7 rastia

Kartta on kaikilla radoilla 1:7500, käyräväli 5m. Kartta valmistunut 2018, mutta osittain ajantasaistettu tänä kesänä.Tervetuloa,

Pirkkalan Hiihtäjät

Liitteet