Torstairastit Kurikkakalliolla 15.9.2022

Jari Ojala
7.9.2022

Kuviorajan symbolina käytetään tavanomaisen mustan pisteviivan sijaan vaihtoehtoista vihreää katkoviivaa. Runsaat kivikot eivät näin sekoitu kuviorajoihin.
Kuviorajan symbolina käytetään tavanomaisen mustan pisteviivan sijaan vaihtoehtoista vihreää katkoviivaa. Runsaat kivikot eivät näin sekoitu kuviorajoihin.
Kunnanmestaruuskisojen kilpailukutsu
Kunnanmestaruuskisojen kilpailukutsu
Kartat noudettiin keskiviikkoaamuna.
Kartat noudettiin keskiviikkoaamuna.

Ehtaa metsäsuunnistusta ja napsun haastavampaa myös lyhyillä radoilla. Samalla ratkotaan myös Pirkkalan kunnanmestaruudet ja Tarpian Suunnan seuranmestaruudet.

Jos joitakin viikkoja sitten Toivion Torstairasteilla runsas polkuverkosto vauhditti suunnistajaa, ei polkuja tällä kertaa ole A- ja B-radoilla kuin nimeksi. Sen sijaan tehtävänä on ratkaista kuntosuunnistuksiin varsin vaativia suunnistustehtäviä.

Suunnistusta haastaa myös maastopohjan kivisyys: tavallista suurempi osa huomiosta menee väkisinkin jalkojen katsomiseen. Toisaalta katsetta kannattaisi pitää ylhäällä ja kaukaisuudessa, sillä näkyvyys on enimmäkseen hyvä. Risukkoja maastossa on vähän, vaikka varsinkin A-radalle osuu parina viime vuotena tehtyjä harvennuksia. Useimmat maaston tiheiköt ovat myös varsin hyväkulkuisia. Merkittäviä nousuja ei radalla ole.

A- ja B-radoilla ylitetään myös Pehkusuo, joka on saanut nimensä kymmenien kaimojensa tapaan aikoinaan eläinten kuivikkeeksi nostetusta pehkusta. Suo oli ainakin maastoa tiedusteltaessa ylityskohdasta varsin kuiva. Tossut pysyivät kuivina suon ylityksestä huolimatta.

C- ja D-rata ovat helpompia ja niillä pääsee tuttuun tapaan hyödyntämään enemmän polkuverkostoa. Nämäkin radat ovat kuitenkin kenties napsun vaativampia, kuin kuntorasteilla tavallisesti. Suunnistajan kannattaa - kuten yleensäkin - kiinnittää huomiota, mistä suunnasta rastia on varminta lähestyä.

Radat

  • A-rata, 5,9km, 14 rastia, vaativa
  • B-rata, 4,7km, 11 rastia, vaativa
  • C-rata, 2,8km, 7 rastia
  • D-rata, 2,0km, 5 rastia

Kartta

Kaikilla radoilla kartta on A4 kokoa, mittakaava 1:7500 ja käyräväli 5m. Kartta on vuodelta 2018, mutta tarkastettu ja olennaisin osin päivitetty tätä tapahtumaa varten.

Maaston kivisyyden vuoksi kartassa on käytössä kuvioraja-, eli virallisemmin selkeä kasvillisuuden raja -symbolina vaihtoehtoinen, mutta harvinaisempi vihreä katkoviiva (kts. kuva).

Saapuminen

Opastus alkaa Jasperintien ja Kurikantien risteyksestä (karttalinkki). Karttamyynti ja pysäköinti on Jasperintien ja Jasperinkujan risteyksessä (karttalinkki). Saapuminen myös bussilla on ainakin periaatteessa mahdollista Jasperinkujan pysäkille.

Maksut ja muut tiedot

Maksut, maksutavat, tapahtuma-aika ym. löytyvät Tarpian Suunnan Torstairastikalenterista.

Pirkkalan kunnanmestaruuskilpailut

Samassa tapahtumassa ratkotaan myös Pirkkalan kunnanmestaruudet. Jos olet kirjoilla Pirkkalassa, voit karttaa noutaessasi ilmoittautua kunnanmestaruuskilpailuun. Kartta on tällöin maksuton.

Tarpian Suunnan mestaruuskilpailut

TarpSun jäsenmaksun maksaneena kilpailijana saat oman sarjasi kartan maksutta karttaa noutaessasi. TarpSu tiedottaa jäsenistöään tarkemmin sarjoista ja matkoista.

Puskiaisten moottoritieoikaisu

Tällä kertaa voit Torstairasteilla saada omakohtaista hyvinkin kouriintuntuvaa tuntumaa maastoon, joka Puskiaisten moottoritiehankkeen myötä tulisi häviämään. Näin asiasta kirjoittaa yle.

Liitteet